ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Καθηγητής κ. Λινός στο Βήμα της Κυριακής: Μια καινοτόμος για την Ελλάδα Ιατρική Σχολή

Άρθρο – πρόταση του καθ. κ. Λινού για την ίδρυση αγγλόφωνης μεταπτυχιακής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής στις 15 Οκτωβρίου.
Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:
«Στην χώρα μας κάθε χρόνο χιλιάδες απόφοιτοι λυκείου διαγωνίζονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στις ελληνικές ιατρικές σχολές. Αντιθέτως, οι ιατρικές σχολές των ΗΠΑ και του Καναδά, οι οποίες θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο, δεν δέχονται τον " ανώριμο " απόφοιτο λυκείου ως φοιτητή. Προτιμούν εκείνον που έχει αποδεδειγμένα δοκιμάσει τον εαυτό του στην απόκτηση μιας άλλης γνώσης προτού αποφασίσει να δώσει, κυριολεκτικά, την ζωή του στην Ιατρική και στην ιατρική " δια βίου" εκπαίδευση.
Οι υποψήφιοι φοιτητές στις αμερικανικές ιατρικές σχολές  έχουν τουλάχιστον 4 χρόνια εκπαίδευσης σε ανθρωπιστικές, βιολογικές ή άλλες επιστήμες προτού καν καταθέσουν μαζί με τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων (MCAT) τις αιτήσεις τους για την εισαγωγή τους σε αυτές. Η επιλογή να γίνουν γιατροί είναι δική τους και όχι των γονιών τους. Είναι μια ώριμη επιλογή που έκαναν σε ηλικία τουλάχιστον  21 ετών και όχι 16 ετών που καλείται να αποφασίσει ο έλληνας μαθητής.
Προτείνουμε την ίδρυση μιας μεταπτυχιακής τετραετούς φοίτησης ιατρικής σχολής η οποία θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σε ένα από τα ελληνικά πανεπιστήμια της Αθήνας ή Θεσσαλονίκης. Αυτή η σχολή δεν θα δημιουργούσε καμία αλλαγή στο υπάρχον σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων ούτε θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος.
Εκτιμούμε ότι είναι "υποχρεωτικό" η προτεινόμενη μεταπτυχιακή ιατρική σχολή να είναι αγγλόφωνη για πολλούς λόγους: καταρχήν θα ήταν ευκολότερη η άμεση συνεργασία με μια ή περισσότερες από τις κορυφαίες μεταπτυχιακές ιατρικές σχολές. Με τις συνεργασίες αυτές θα εξασφαλίζονταν όχι μόνο η υλοποίηση των πιο σύγχρονων εκπαιδευτικών  προγραμμάτων (το πρόγραμμα σπουδών της σχολής θα ήταν "αντιγραφή " των πιο πετυχημένων διεθνώς προγραμμάτων εκπαίδευσης), αλλά και η αξιοκρατική λειτουργίας της νέας σχολής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις πολλοί κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες της διασποράς θα ήθελαν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία στην χώρα που γεννήθηκαν και που έχουν στην καρδιά τους.
Η αγγλόφωνη ιατρική σχολή θα εξυπηρετούσε επίσης την καλύτερη παρουσία της χώρας μας στο χάρτη της διεθνούς εκπαίδευσης προσελκύοντας  φοιτητές από πλούσιες χώρες της Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Αυστραλίας. Φυσικά και τους Έλληνες πολίτες που σήμερα σπουδάζουν Ιατρική σε αγγλόφωνες ιατρικές σχολές σε ξένες χώρες.
Χάρη στα δίδακτρα από τους πολίτες πλουσίων οικονομικά χωρών και τις δωρεές από Ιδρύματα και Έλληνες της Διασποράς που στηρίζουν τέτοιες εθνικές προσπάθειες, η προτεινόμενη αγγλόφωνη μεταπτυχιακή ιατρική σχολή θα μπορούσε να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού. Το παράδειγμα της Αγγλίας και προσφάτως της Κύπρου στην εκπαίδευση ξένων φοιτητών δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι η νέα σχολή όχι μόνο θα είναι οικονομικά βιώσιμη αλλά και ίσως συνεισφέρει και στην εθνική οικονομία.
Η άμεση δημιουργία και λειτουργία μιας αγγλόφωνης μεταπτυχιακής ιατρικής σχολής σε ελληνικό πανεπιστήμιο δεν δημιουργεί πολιτικές εντάσεις και ενστάσεις.
Εκείνοι που ίσως θα εναντιωθούν στην ίδρυση μιας ανεξάρτητης νέας ιατρικής σχολής είναι οι λίγοι (αλλά ισχυροί) που θα φοβηθούν μήπως περιορισθούν οι σημερινές εξουσίες και η δύναμη τους. Το καλό όμως της χώρας και των πολλών, είμαι βέβαιος ότι θα τους πείσει όχι μόνο να μην αντιταχθούν αλλά και να συνεργασθούν με την πρόταση αυτή. Ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός βοηθάει όλους, ιδίως όταν ο τελικός αποδέκτης μιας σωστής πολιτικής ενέργειας είναι ο έλληνας πολίτης».

Διαβάστε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=907517


Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ