ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Δημοσίευση Άρθρου σχετικά με τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας στο Έγκριτο Επιστημονικό Περιοδικό HORMONES

Στο έγκριτο περιοδικό Hormones στο τεύχος Ιουνίου,  δημοσιεύθηκε το επιστημονικό άρθρο «Λαπαροσκοπική Κάθετη Μερική Γαστρεκτομή (Γαστρικό Μανίκι) σε ασθενείς με κακοήθη παχυσαρκία. Τεχνική και βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα - Laparoscopic sleeve gastrectomy in morbidly obese patients. Technique and short term result». Ο καθηγητής κ.  Δημήτρης Λινός  και οι κκ. Ανδρέας Κυριακόπουλος, Χρήστος Βαρούνης και Δημήτρης Τσακαγιάννης ήταν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής τεχνικής Γαστρικό Μανίκι που πραγματοποιείται για τους ασθενείς με κακοήθη παχυσαρκία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συγκεκριμένη βαριατρική χειρουργική τεχνική είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της κακοήθους παχυσαρκίας. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία προκειμένου να πληροφορηθούμε για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της συγκεκριμένης τεχνικής. Για να διαβάσετε το άρθρο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του περιοδικού Hormones στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.hormones.gr/.

«Κάθετη Μερική Γαστρεκτομή ή Γαστρικό Μανίκι»

H σχετικά νέα αυτή τεχνική για τη μόνιμη θεραπεία της νοσογόνου (κακοήθους) παχυσαρκίας δεν είναι νέα, με την έννοια ότι είχε δοκιμασθεί στους super-obese (με ΒΜΙ > 55) σαν πρώτο στάδιο της χειρουργικής τεχνικής που ονομάζεται duodenal switch και περιλαμβάνει, εκτός από τη γαστρεκτομή, και πολλές παρακάμψεις, με αποτέλεσμα εντυπωσιακό μεν ως προς την απώλεια βάρους, με πολλές επιπλοκές όμως και ανάγκη για συνεχή παρακολούθησή τους από εξειδικευμένους γιατρούς και διαιτολόγους. Παρατήρησαν λοιπόν ότι όταν επέστρεψαν οι ασθενείς ύστερα από τρεις ως έξι μήνες από την πρώτη φάση της τεχνικής, που ήταν το γαστρικό μανίκι, είχαν χάσει πολλά κιλά, ήταν πολύ καλύτερα και, το κυριότερο, είχε κοπεί η όρεξή τους για υπερβολικό φαγητό. Έτσι, αποφασίστηκε να δοκιμασθεί η τεχνική αυτή ως αυτοτελής τεχνική για τη χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας. H χειρουργική αυτή τεχνική είναι πράγματι πολλά υποσχόμενη λόγω της ελάττωσης των τιμών της γρελίνης, της έλλειψης αναστομώσεων και ξένων σωμάτων. Παρ' ότι και στην Ελλάδα και διεθνώς τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά όσον αφορά και την έλλειψη σοβαρών επιπλοκών και κυρίως τη σταθερή απώλεια βάρους που συμπληρώνεται με την έλλειψη «όρεξης» για πολύ φαγητό, πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ συγκρατημένοι. Το γαστρικό μανίκι είναι μια χειρουργική επέμβαση με όλους τους κινδύνους που συνοδεύουν μια χειρουργική επέμβαση και μάλιστα σε παχύσαρκους - δεν αποτελεί πανάκεια για την απώλεια βάρους. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος και να το διατηρήσει δεν είναι τόσο το είδος της χειρουργικής θεραπείας όσο η ύπαρξη της ομάδας στήριξης, η οποία αποτελείται από τον ειδικό γιατρό για την παχυσαρκία (ενδοκρινολόγο, γαστρεντερολόγο ή παθολόγο), τον εξειδικευμένο χειρουργό, τον διαιτολόγο, τον ειδικό ψυχολόγο, τους εθελοντές και γενικότερα η συνολική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, στην οποία η χειρουργική θεραπεία αποτελεί μικρό μόνο μέρος στην τελική επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας: (link στη σελίδα του site μας και στο σχετικό φυλλάδιο).

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ