ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Χοληστερίνη

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη ουσία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η χοληστερίνη που υπάρχει στο αίμα μας, προέρχεται κατά 80% περίπου από το σχηματισμό της στο συκώτι μας και κατά 20% περίπου από την κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, θαλασσινά κλπ).

Η παρουσία περισσότερης χοληστερίνης στο αίμα από το φυσιολογικό (υπερχοληστεριναιμία), αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Συγκριμένα, συσσωρεύονται σωματίδια  χοληστερίνης τα οποία επικάθονται στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών, οι οποίες αιματώνουν την καρδιά, με αποτέλεσμα να μικραίνει η διάμετρός τους. Συνεπώς, η ροή του αίματος δυσκολεύει, με αποτέλεσμα το αίμα που φτάνει στην καρδιά να μην επαρκεί για την αιμάτωσή της προκαλώντας ισχαιμία (ελλιπής αιμάτωση) και πόνο (στηθάγχη). 


Εκτός από τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, με παρόμοιο τρόπο μπορεί να προκληθεί στένωση και άλλων αρτηριών, όπως οι καρωτίδες (οι οποίες μεταφέρουν αίμα στο κεφάλι), που πιθανό να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.Η υπερχοληστεριναιμία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κεκορεσμένα λίπη, σε κληρονομικούς παράγοντες, σε ενδοκοιλιακό λίπος (περιττά κιλά που συσσωρεύονται στην κοιλιά), σε κάποια νόσο που αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, νοσήματα των νεφρών και του ήπατος ή στη λήψη μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ. Ακόμη, το κάπνισμα και το στρες επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερίνης.
Η χοληστερίνη μεταφέρεται από κάποια σωματίδια, που ονομάζονται λιποπρωτείνες. Υπάρχουν δύο είδη λιποπρωτεϊνών:
  • Οι χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (Low-DensityLipoproteinsLDL),οι οποίες είναι οι κύριοι μεταφορείς χοληστερίνης στο αίμα. Αυτή είναι η «κακή χοληστερίνη» που όταν είναι περισσότερη από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια.                                          
  • Οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνες (High-DensityLipoproteinsHDL), οι οποίες αποτελούν την «καλή χοληστερίνη», καθώς μεταφέρουν την χοληστερίνη στο ήπαρ, ώστε να απομακρυνθεί από το σώμα. Έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

  

Επιθυμητά επίπεδα λιπιδίων
Ολική χοληστερίνη
<200
Επιθυμητή
200-239
Οριακά υψηλή
>=240
Υψηλή
LDL κακή χοληστερίνη
<100
Ιδανική
<130
Φυσιολογική
130-160
Οριακή τιμή
>160
Υψηλή τιμή
HDL καλή χοληστερίνη
<40
Χαμηλή
>=60
Υψηλή
Τριγλυκερίδια
<250
Φυσιολογικά

Οι επιθυμητές τιμές της LDL χοληστερίνης αλλάζουν αναλόγως με το αν έχουμε και άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο (ΣΝ) και πόσοι είναι αυτοί.

 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου
1.   Ηλικία (ο κίνδυνος για τους άνδρες αυξάνει μετά τα 45 και για τις γυναίκες μετά τα 55)
4. Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου σε συγγενή 1ου βαθμού σε νεαρή ηλικία
2.   Κάπνισμα
5. Παχυσαρκία
3.   Σακχαρώδης διαβήτης
6. Υπέρταση
 
Έτσι, οι επιθυμητές τιμές της LDLχοληστερίνης διαμορφώνονται ως εξής:
 
Άτομα χωρίς ΣΝ και <2 παράγοντες κινδύνου
LDL<160 mg/dl
Άτομα χωρίς ΣΝ και >=2 παράγοντες κινδύνου
LDL < 130 mg/dl
Άτομα με ΣΝ και Σακχαρώδη Διαβήτη
LDL < 100 mg/dl
 
 *Όσοι έχουν υψηλή HDL «καλή» χοληστερίνη, αφαιρούν έναν παράγοντα κινδύνου.  
Παράδειγμα: Αν κάποιος καπνίζει και είναι υπερτασικός, έχει 2 παράγοντες κινδύνου. Άρα καλό είναι, τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης να είναι <130 mg/dl. Αν όμως ο ίδιος άνθρωπος έχει HDLχοληστερίνη 60 mg/dl, αφαιρεί έναν παράγοντα κινδύνου. Άρα, με έναν παράγοντα κινδύνου καλό είναι να έχει LDL χοληστερίνη <160 mg/dl.
 
Το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι να διατηρούμε την κακή χοληστερίνη (LDL) σε χαμηλέςτιμές και την καλή χοληστερίνη (HDL) σε υψηλές τιμές.
 


Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουμε τη χοληστερίνη;
Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 20 για τα δύο φύλλα. Στη συνέχεια, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.
Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης ή στεφανιαίας νόσου, που καλό είναι να ελέγχονται συχνότερα (κάθε 2-3 χρόνια).
 
Ποια φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης;
Η φαρμακευτική θεραπεία για τη χοληστερίνη χορηγείται εφόρου ζωής και αποτελείται από τις ακόλουθες κατηγορίες φαρμάκων:
1.     Στατίνες
2.     Φιμπράτες
3.     Εζετιμίδη
4.     Ρητίνες ανταλλαγής ιόντων
5.     Νικοτινικό οξύ
Οι παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι ασυνήθεις. Χρειάζεται ωστόσο εργαστηριακή παρακολούθηση ορισμένων ενζύμων του αίματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση, να συμβουλεύεστε τον παθολόγο σας.
Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να συνοδεύεται από υγιεινή διατροφή και συστηματική άσκηση.
 
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας, εκτός από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής;
  • Απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα και υιοθέτηση σωστής και υγιεινής διατροφής.
  • Συστηματική άσκηση, μισή με μία ώρα την ημέρα και όχι λιγότερες από 3 φορές την εβδομάδα, βοηθά πρωτίστως στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερίνης και στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης (προτιμήστε σταθερό σχετικά γρήγορο περπάτημα για 30-40 λεπτά, ποδήλατο 15-20 λεπτά, κολύμβηση 10-15 λεπτά κλπ).
  • Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και αποφεύγουμε τα τηγανιτά.
  • Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και σε μικρές ποσότητες.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μειώνουμε τη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
  • Περιορίζουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη.

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ