ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 2ος καρκίνος παγκοσμίως στις γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών, και η 3ησυχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Στην Ευρώπη περισσότερες από 50.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο τραχήλου μήτρας κάθε χρόνο και 25.000 περίπου πεθαίνουν από τη νόσο.

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Είναι ο καρκίνος που εμφανίζεται στον τράχηλο. Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας και βρίσκεται μεταξύ του κόλπου και της μήτρας.
Πως προκαλείται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Μελέτες δείχνουν πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται στη μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων, τον ονομαζόμενο HPV.
Τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, HPV;
Είναι μία ομάδα ιών που περιλαμβάνει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους. Μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή και υπολογίζεται ότι 80% των γυναικών θα μολυνθεί μια φορά τουλάχιστον στη ζωή τους.
 
Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν αντισώματα και καταπολεμούν τις εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον ιό.
 
Ωστόσο, στο 20-30% των γυναικών, ο ιός παραμένει προκαλώντας προκαρκινικές βλάβες. Από αυτές, το 1% μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου αρκετά χρόνια από την αρχική μόλυνση με τον ιό, αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Μπορεί να προληφθεί ή να διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.
Τεστ Παπανικολάου, test Pap
Όλες οι γυναίκες μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, πρέπει να επισκέπτονται μία φορά τον χρόνο το γυναικολόγο τους και να υποβάλλονται σε πλήρη γυναικολογικό έλεγχο, και κυρίως στο τεστ Παπανικολάου (test Pap).
Το test Pap είναι μια εύκολη, γρήγορη και αναίμακτη εξέταση, που μπορεί να διαγνώσει προκαρκινικές αλλοιώσεις, πριν αυτές γίνουν καρκίνος. Αποτελεί, δηλαδή, το όπλο μας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Πρέπει να γίνεται μεταξύ της 10ης και 20ης ημέρας του κύκλου και όχι κατά την διάρκεια της περιόδου. Επίσης, καλό είναι, 48 ώρες πριν το τεστ να μην έχει γίνει κολπική πλύση, να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ταμπόν ή κολπικά φάρμακα και να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή, γιατί αλλοιώνονται τα αποτελέσματα του τεστ.
Μπορεί το τεστ Παπανικολάου να διαγνώσει όλους τους καρκίνους των γεννητικών οργάνων;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Υπάρχουν επίσης ο καρκίνος των ωοθηκών, του αιδοίου, του ενδομητρίου και του κόλπου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ο ετήσιος πλήρης γυναικολογικός έλεγχος από τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποια επιπλέον εξέταση.
Το εμβόλιο κατά του HPV
Το εμβόλιο κατά του HPVέχει δημιουργηθεί τεχνητά, και μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων έναντι του ιού. Έτσι, οι γυναίκες που είναι εμβολιασμένες αναπτύσσουν ανοσία, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να μολυνθούν από τους επικίνδυνους τύπους του ιού και να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
Βάσει μελετών, το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγείται σε έφηβες, πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Ως ηλικία χορήγησης συνιστάται αυτή των 11-12 ετών.
Το εμβόλιο χορηγείται σε τρεις δόσεις: η 2η δόση 2 μήνες μετά την 1η, και η 3η δόση, 6 μήνες μετά την 1η δόση.
Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες μετά την χορήγηση του εμβολίου.
Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέχω;
Ανεξάρτητα από τον ετήσιο έλεγχο, μία γυναίκα θα πρέπει να απευθύνεται άμεσα στον γυναικολόγο της, εφόσον εμφανιστεί ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
  • Αιμορραγία μετά από τη σεξουαλική επαφή
  • Αιμορραγία εκτός περιόδου ή μετά την εμμηνόπαυση
  • Άφθονα και δύσοσμα υγρά
  • Ξαφνική και γρήγορη διόγκωση της κοιλιάς, που μπορεί να συνοδεύεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως ναυτία, πόνο, έμετο
  • Έντονος κνησμός (φαγούρα) στα γεννητικά όργανα, αιμορραγία του αιδοίου, πάχυνση και σκλήρυνση του δέρματος.
Το Prolepsis Medical Group λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινού.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα 210-6862624, 210-6862625 (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) ή 210-6125001-3 (Ιατρείο).
 
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας.

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ