ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Υπέρταση

Τι πρέπει να γνωρίζουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Επιστημονικές μελέτες στην Ελλάδα φανερώνουν ότι το 38,2% των ανδρών και το 23,9% των γυναικών πάσχουν από υπέρταση, ενώ η πλειοψηφία αυτών δεν το γνωρίζει. Υπολογίζεται ότι τα υπερτασικά άτομα πλησιάζουν περίπου τα 2.000.000.
 
Τι είναι υπέρταση;
Υπέρταση είναι ο ιατρικός όρος για τη σταθερά υψηλή πίεση του αίματος πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
Πίεση του αίματος είναι η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στα άλλα όργανα και το υπόλοιπο σώμα.
Η πίεση του αίματος ορίζεται με δύο μετρήσεις:
  • Τη συστολική πίεση: η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται (κατά το χτύπο της καρδιάς), γνωστή ως «μεγάλη» πίεση.
  • Τη διαστολική πίεση: η πίεση στις αρτηρίες κατά τη χαλάρωση της καρδιάς (μεταξύ των καρδιακών κτύπων) γνωστή ως «μικρή» πίεση.
 

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
 
Συστολική Πίεση
Διαστολική Πίεση
Ιδανική πίεση αίματος
<120 mmHg
<80 mmHg
Φυσιολογική πίεση αίματος
120-129 mmHg
80-84 mmHg
Οριακή υπέρταση
130-139 mmHg
85-89 mmHg
Υπέρταση
>140 mmHg
>90 mmHg
 
Που μπορεί να οφείλεται η υπέρταση;
Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης είναι το κάπνισμα, το ανδρικό φύλο, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
  • Οι περισσότεροι ενήλικες πάσχουν από ιδιοπαθή υπέρταση, που σημαίνει ότι η αιτία για την υψηλή πίεση του αίματος δεν είναι γνωστή.
  • Ένα μικρό ποσοστό ενηλίκων, περίπου 10%, πάσχει από δευτεροπαθή υπέρταση. Τα κυριότερα αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης είναι κυρίως παθήσεις των επινεφριδίων, όπως το φαιοχρωμοκύτωμα, ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός, αλλά και το σύνδρομο Cushing. Η επιτυχής χειρουργική αφαίρεση αυτών των όγκων των επινεφριδίων και στην υπέρταση.  
 
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση της υπέρτασης γίνεται από το γιατρό μας με διαδοχικές μετρήσεις στο ιατρείο. Προκειμένου να διαγνωσθεί κάποιος με υπέρταση χρειάζονται συνήθως 2-3 επισκέψεις σε χρονικό διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας με τουλάχιστον δύο υψηλές μετρήσεις.
Τι είναι η «υπέρταση λευκής μπλούζας»;
Σε ορισμένα άτομα παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζουν σταθερά αυξημένη πίεση στο ιατρείο (>140/90), ενώ μετρήσεις στο σπίτι να δείχνουν χαμηλή πίεση (<130/80). Το φαινόμενο αυτό, που είναι γνωστό ως «υπέρταση λευκής μπλούζας» ή πιο σωστά «μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου», δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο η συνηθισμένη υπέρταση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση χρειάζεται να καταγραφεί η πίεση για ένα 24ωρο. Ο γιατρός ίσως αποφασίσει να μη χορηγήσει αντιυπερτασικά φάρμακα, αλλά να προτείνει μόνο μη φαρμακευτικά μέσα για την πρόληψη της υπέρτασης και παρακολούθηση 1-2 φορές το χρόνο.
 
Πως αντιμετωπίζεται η υπέρταση;
Με φαρμακευτική αγωγή:
Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει φάρμακα για την υπέρταση τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τόσο για τη μείωση της πίεσης όσο και για την προστασία των οργάνων που βλάπτονται απ' αυτήν.
Πως μπορεί να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα;
Πέρα από τα φάρμακα υπάρχουν και άλλα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί η πίεση. Πρόκειται για αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις οποίες καλό είναι να υιοθετούν όλοι όσοι πάσχουν από υπέρταση ακόμη και αν λαμβάνουν φάρμακα. Και αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση της δόσης των φαρμάκων ή ακόμη και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης χωρίς φαρμακευτική αγωγή:
Η διακοπή του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί τον πρώτο στόχο για τους υπερτασικούς. Το κάπνισμα επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση εμφράγματος, θανάτου, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου σε υπερτασικά άτομα.
Η απώλεια σωματικού βάρους σε υπέρβαρους υπερτασικούς αποτελεί το σημαντικότερο τρόπο μείωσης της πίεσης χωρίς φάρμακα. Έστω και μικρή απώλεια βάρους (π.χ. 5 κιλά) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, αλλά και να βελτιώσει άλλους παράγοντες που σχετίζονται με καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός με σωματική άσκηση, όπως τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα ποδήλατο ή γρήγορο περπάτημα, για 3-4 φορές την εβδομάδα, αυξάνει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Σημαντική είναι η ελάττωση πρόσληψης αλατιού, η οποία ενισχύει και την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων.
Ο περιορισμός λήψης αλκοόλ, σε 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτό ανά ημέρα για τις γυναίκες, μειώνει τέλος την αρτηριακή πίεση. Επίσης, διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πίεσης.
 
Στόχος της θεραπείας κατά της υπέρτασης δεν είναι μόνο η μείωση της πίεσης, αλλά κυρίως η πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Γι' αυτό, σε όλα τα υπερτασικά άτομα, εκτός από τη μείωση της πίεσης πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και όλοι οι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου:
  • η αυξημένη χοληστερίνη
  • ο σακχαρώδης διαβήτης
  • το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία   
 
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος μέτρησης της πίεσης;
1.     Αποφεύγετε τον καφέ και το κάπνισμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τη μέτρηση της πίεσης.
 
2.     Οι μετρήσεις πρέπει να γίνονται πάντα σε καθιστή θέση. Αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί κάποιες φορές να σας ζητήσει να κάνετε μετρήσεις και σε όρθια θέση για να διαπιστώσει αν η πίεση πέφτει υπερβολικά στην ορθοστασία (ορθοστατική υπόταση).
 
3.     Για να μετρήσετε την πίεση πρέπει πρώτα να μείνετε σε καθιστή θέση για περίπου 5 λεπτά. Η πλάτη σας να ακουμπά στην ράχη της καρέκλας και το μπράτσο να είναι χαλαρά ακουμπισμένο σε σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) στο ύψος της καρδιάς.
 
4.     Η περιχειρίδα (το πανί που τυλίγει το χέρι) τοποθετείται έτσι ώστε να εφαρμόζει καλά κατευθείαν πάνω στον βραχίονα (μπράτσο) χωρίς να παρεμβάλλεται το μανίκι, το οποίο αν είναι σφικτό θα πρέπει να το βγάζετε.
 
5.     Η άκρη του ακουστικού τοποθετείται στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα χωρίς να καλύπτεται τελείως από την περιχειρίδα.
 
6.     Βεβαιωθείτε ότι το πιεσόμετρό σας δείχνει ακριβώς 0 πριν το χρησιμοποιήσετε.
 
7.     Φουσκώνετε το πιεσόμετρο μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).
 
8.     Συστολική πίεση είναι το σημείο που εμφανίζεται (ακούγεται) ο ρυθμικός χτύπος, όσο αδύνατος και να είναι.
 
9.     Διαστολική πίεση είναι το σημείο όπου ο ρυθμικός ήχος παύει να ακούγεται.

Το Prolepsis Medical Group λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινού.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να τηλεφωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα 210-6862624, 2106862625 (Ιατρικό Κέντρο Αθηνών) ή 210-6125001-3 (Ιατρείο).
 
Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας.

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ