ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Άρθρα

Ζωή χωρίς Διαβήτη


Αναδημοσίευση απο "Το ΒΗΜΑ της Κυριακής" 18/5/2008

Η δυνατότητα χειρουργικής απαλλαγής από τον διαβήτη τύπου 2 για παχύσαρκα άτομα διαφαίνεται τώρα πλέον ως μια ρεαλιστική προοπτική. Ποιες είναι οι τεχνικές που συνιστώνται και τι υπόσχονται για τη θεραπεία της νόσου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΟΣ

Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο πάσχουν σήμερα από σακχαρώδη διαβήτη. Στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από τη νόσο αυτή ανέρχεται σε 7%. Στις ΗΠΑ η νόσος αποτελεί την πέμπτη συνηθέστερη αιτία θανάτου με πάνω από 70.000 θύματα τον χρόνο.

Υπάρχουν δύο τύποι διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 ή διαβήτης...

περισσότερα


Η Φορολογία που Σώζει Ζωές


Αναδημοσίευση απο το "ΒΗΜΑ"

Σε μια πρόσφατη ομιλία του σε μαθητές στην Αθήνα, ο Καθηγητής του "Χάρβαρντ" Γκρέγκορι Κόνολι (Gregory Connolly) είπε οτι από τα περίπου 2 εκατομμύρια σημερινά Ελληνόπουλα, 400,000 θα πεθάνουν λόγω του καπνίσματος, στην μέση ηλικία της ζωής τους. Κάθε χρόνο συνολικά εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο λόγω του καπνίσματος.

Τα διεθνή στατιστικά στοιχεία είναι πολύ σκληρά και πολύ ξεκάθαρα. Το κάπνισμα ενοχοποιείται για σοβαρά προβλήματα υγείας που προσβάλλουν τόσο τους καπνιστές όσο και εκείνους που εκτίθενται δευτερογενώς στο κάπνισμα των άλλων.

Πρόσφατες μελέτες ξεκαθάρισαν ότι το 30% των καρκίνων (90% του πνεύμονα), το 25% των...

περισσότερα


Συνεργασία του Πανεπιστημίου Harvard με τη Δημοκρατία της Κύπρου


Αναδημοσίευση από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 17/8/2006

Ενα παράδειγμα για "φυγή μπροστά" από τα αδιέξοδα της ανώτατης παιδείας έρχεται από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, αποφάσισε να φέρει στην Κύπρο το Πανεπιστήμιο του Harvard για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Ακαδημαϊκού Ιδρύματος που θα ασχοληθεί με την έρευνα και την εκπαίδευση στα "καυτά" σύγχρονα θέματα του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στον Λίβανο η πρωτοβουλία αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η ιστορία άρχισε πριν από δύο χρόνια,...

περισσότερα


Χειρουργικό ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ


Αναδημοσίευση από "Το ΒΗΜΑ" 2/4/2006

H σοβαρή παχυσαρκία, η οποία ονομάζεται και νοσογόνος ή κακοήθης παχυσαρκία, αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Είναι μια σοβαρή αρρώστια που οδηγεί στον διαβήτη, στην υπέρταση, στο άσθμα, στην άπνοια εν ώρα ύπνου, σε ορθοπαιδικά προβλήματα με τις αρθρώσεις, σε κατάθλιψη, σε προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και πολλά άλλα σοβαρά ιατρικά και ψυχολογικά.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, σοβαρή παχυσαρκία χαρακτηρίζεται η νόσος όπου το βάρος του ατόμου είναι τουλάχιστον 150% πάνω από το ιδανικό. Έχει καθιερωθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος (Body Mass Index) ως το μέτρο αναφοράς στην...

περισσότερα


Χειρουργικές Θεραπείες σοβαρής ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Αναδημοσίευση από "Το ΒΗΜΑ" 2/4/2006

Τα τελευταία χρόνια έχουν επικρατήσει συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές για την καταπολέμηση της σοβαρής παχυσαρκίας. Όλες τους εμφανίζουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Καθεμία από τις κρατούσες μεθόδους περιγράφεται διεξοδικά και αναλύονται τα υπέρ και τα κατά της. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μέθοδο sleeve gastrectomy, όπου το αφαιρούμενο "γαστρικό μανίκι" βρέθηκε ότι συνδέεται με την παραγωγή της ορμόνης γρελίνη, η οποία σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα της πείνας.

Ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος

 

H τεχνική της τοποθέτησης ενός δακτυλίου γύρω από την αρχή του στομάχου, ο οποίος μάλιστα...

περισσότερα


Επέμβαση χωρίς ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ για τον καρκίνο του μαστού


Αναδημοσίευση από "Το ΒΗΜΑ" 26/06/2005 H μεγάλη απειλή για τις γυναίκες οδηγεί σε υπερβολικό αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων. Ωστόσο οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την αντιμετώπισή της χωρίς να χρησιμοποιείται νυστέρι. Ποια είναι η σημασία της πρόληψης και τι αναφέρουν οι νέες ευρωπαϊκές οδηγίες.Ο καρκίνος του μαστού είναι μια απειλή, κυρίως για τις γυναίκες (γιατί προσβάλλει σπανιότερα και τους άνδρες), όπως είναι και οι άλλες απειλές για την υγεία μας (τα αυτοκινητικά ατυχήματα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης κτλ.). Την απειλή αυτή πρέπει να την προλάβουμε λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, χωρίς να αφήσουμε τον φόβο να μας οδηγήσει σε υπερβολές, που τελικά...

περισσότερα

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ