ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή του κ. Λινού στην ανάπτυξη της Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, επιδεικνύοντας πρωτοποριακό έργο στις εγχειρήσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων, του παγκρέατος και των επινεφριδίων. 

Διεθνής Καθιέρωση Νέων Επεμβάσεων στο Θυρεοειδή

Ο κ. Λινός έχει διεθνώς καθιερώσει την καινούρια τεχνική της Ελάχιστα Επεμβατικής Μη-Ενδοσκοπικής Θυρεοειδεκτομής (Minimally Invasive Non-Endoscopic Thyroidectomy), την οποία ο ίδιος ονόμασε MINET και πραγματοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια. Η εγχείρηση ΜΙΝΕΤ, η οποία προοδευτικά γίνεται αποδεκτή από όλο και περισσότερους διεθνούς κύρους χειρουργούς σε όλο τον κόσμο, με σημαντικά πλεονεκτήματα τη μεγαλύτερη ασφάλεια και το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τον Ιούλιο του 2011, στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό SURGERY δημοσιεύθηκε ένα σημαντικό άρθρο από τον κ. Λινό για τις καινούργιες εξελίξεις στην Ελάχιστα Επεμβατική Θυρεοειδεκτομή, συμπεριλαμβανομένης και της MINET. 

Πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2009 και για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ο κ. Λινός πραγματοποίησε τις πρώτες ρομποτικές θυρεοειδεκτομές με προσπέλαση του θυρεοειδούς από σημείο απομακρυσμένο από τον λαιμό με το Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής da Vinci ® S., ξεκινώντας ουσιαστικά μία νέα εποχή στη χειρουργική του θυρεοειδούς με κέντρο αναφοράς την Ελλάδα. 

Πρωτοποριακές Επεμβάσεις των Επινεφριδίων

Η ομάδα του κ. Λινού εφαρμόζει επίσης τις πρωτοποριακές επεμβάσεις οπισθοπεριτοναϊκής ενδοσκοπικής αφαίρεσης των όγκων των επινεφριδίων. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό SURGICAL ENDOSCOPY η μελέτη «Impact of posterior retroperitoneoscopic adrenalectomy in a tertiary care center: a paradigm shift» (A. Kiriakopoulos, K. P. Economopoulos, E. Poulios, D. Linos), όπου προτείνεται πλέον η τεχνική αυτή ως η πιο σωστή χειρουργική προσπέλαση στους όγκους των επινεφριδίων.

Χειρουργοί από την Ελλάδα αλλά και από την Αμερική επισκέπτονται κατά καιρούς τον κ. Λινό και την ομάδα του για να παρακολουθήσουν και να εκπαιδευθούν σε αυτές τις νέες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

Συγγραφικό, Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Έργο

Ήδη ετοιμάζει το νέο του σύγγραμμα «Minimally Invasive Thyroidectomy», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Springer-Verlag το 2012 και να αποτελέσει ένα εύχρηστο «hands-on» εγχειρίδιο για κάθε νέο χειρουργό με πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. To 2005 εκδόθηκε από τον ίδιο οίκο το βιβλίο «Adrenal Glands: Diagnostic Aspects and Surgical Therapy», του οποίου o κ. Λινός εκτός από editor, είναι και συγγραφέας πολλών κεφαλαίων και πρωτότυπων εγχειρητικών τεχνικών. Το σύγγραμμα αυτό χαρακτηρίζεται μοναδικό διεθνώς στη χειρουργική των επινεφριδίων.  

Τη διεθνώς αναγνωρισμένη κλινική εμπειρία του επιβεβαιώνουν οι προσκλήσεις για τη συγγραφή κεφαλαίων σε Αμερικανικά βιβλία, όπως το «Textbook of Endocrine Surgery» (εκδόσεις W.B. Saunders, 1997) και η επανέκδοσή του το 2004, αλλά και το «Common Problems in Endocrine Surgery» (εκδόσεις YearBook Medical Publishers, 1989) ή ακόμη σε Ισπανικά βιβλία, όπως το «Endocrinologia Controversias Medico Quirurgicas» (εκδόσεις McGraw Hill, 1996). Μάλιστα, στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται σε αναγνώριση παλαιότερης μελέτης του «The Linos formula», η οποία προσδιορίζει τη μαθηματική φόρμουλα για το σωστό υπολογισμό του όγκου των επινεφριδίων στην αξονική τομογραφία. 

Ήδη, το 1984 είχε συγγράψει το βιβλίο «Ενδοκρινολογική Χειρουργική» (εκδόσεις ΒΗΤΑ), και από το 1989 είχε οργανώσει στη Β' Χειρουργική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) εξωτερικό ιατρείο Ενδοκρινολογικής Χειρουργικής. Στο ιατρείο αυτό ξεκίνησαν στην Ελλάδα οι πρώτες βιοψίες όζων θυρεοειδούς με λεπτή βελόνη, τα αποτελέσματα από τις παρακεντήσεις των 1000 πρώτων ασθενών του οποίου ανακοινώθηκαν σε διεθνή συνέδρια και ομιλίες στο εξωτερικό. 

Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, πολλαπλές προσκλήσεις δέχεται ο κ. Λινός ως visiting professor, αλλά και ως συγγραφεύς σε invited commentaries σε κορυφαία περιοδικά της χειρουργικής, όπως το World Journal of Surgery. Συνεχίζει ενεργά το ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, διοργανώνει πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και συμπόσια και συμμετέχει σε πολυάριθμα ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με:

Τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Τις χειρουργικές παθήσεις των επινεφριδίων

Αναζήτηση


Τελευταία νέαΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ